HART-COAT® (hard anodiseren)

Verhoging van hardheid en slijtvastheid
HART-COAT®, afgekort HC, is een hard elektrolytische oxidatielaag die aluminium legeringen met een harde, op keramiek lijkende laag beschermt tegen slijtage en corrosie. Deze oppervlaktebehandeling is in essentie bedoeld om de eigenschappen van meest uiteenlopende onderdelen te verbeteren maar kan zeker ook visuele aspecten opwaarderen optimaliseren.

HART-COAT®, afgekort HC, is een hard elektrolytische oxidatielaag die aluminium legeringen met een harde, op keramiek lijkende laaf beschermt tegen slijtage en corrosie. Deze oppervlaktebehandeling is in essentie bedoeld om de eigenschappen van meest uiteenlopende onderdelen te verbeteren maar kan zeker ook visuele aspecten opwaarderen optimaliseren. 

HART-COAT® lagen worden door anodische oxidatie in een gekoelde zuurelektrolyt met speciale samenstelling gevormd. Met behulp van elektrische stroom wordt het basismateriaal aan het oppervlak in een beschermde en veelzijdige functionele aluminiumoxidelaag omgevormd. Deze laag heeft een veel lagere poriëndichtheid dan de beschermende lagen die door middel van traditionele anodiseerprocessen worden gevormd, terwijl tegelijkertijd de poriën bovendien een kleinere diameter hebben.

De helft van de oxidelaag  wordt opgebouwd, de rest dringt in een het aluminium in. Dit moet tijdens de ontwerpfase in acht worden genomen.

Vrijwel alle technisch interessante aluminum kneed-, giet en spuitlegeringen kunnen met HART-COAT® worden behandelt.  De legering is echter een bepalende factoor als het gaat om de kleur van het geanodiseerde deel. Een Kleurt een legering uit de 3000 serie kleurt grijs, wordt en  een 7000 legering wordt goud van kleur. Uw contactpersonen binnen AHC kunnen hierin adviseren

HART-COAT® onderscheid zich door zijn hoge slijtvastheid, uitstekende corrosiewering en hardheid. Verder geeft heeft de laag hoge thermische en elektrische isolatiewaardes en een uitstekende maatvastheid.

 

Laageigenschappen

Max. laagdikte

tot 100 µm, afhankelijk van de legering

Corrosiebescherming

Max. 2.000 uur zoutsproeitest

conform DIN 50021 ESS

Hardheid

 Tot ca. 500 HV 0,025, afhankelijk van de legering

Slijtvastheid  

42 mg Taber Abraser (gesealed)

Algemene Norm MIL-8625 Type III

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Downloads

Aalberts Industries

AHC Benelux BV © 2018. Alle rechten voorbehouden.
Lees hier onze privacyverklaring.